• arrow
  • arrow
  • arrow
  • arrow

20 november 2019 – Taalrondje in BANK15. Moedig opwaarts.

 

Verslag van 23 oktober 2019.

Taalrondje: moedig opwaarts

“Het is niet dat we elkaar nu zo goed kennen”, hoorde ik een deelnemer zeggen voordat we voor de groepsfoto gingen poseren, “maar er ontstaat wel wat.” Is dit de aanstekelijke taalliefde? Het was inderdaad bijzonder afgelopen woensdag 23 oktober met een mooie opkomst van 20 taalliefhebbers en natives in het gezellig schemerige licht van BANK15. Arabisch, Duits, Italiaans, Hongaars, Spaans, Thais, Portugees, Roemeens, Catalaans, Limburgs… kwamen bij elkaar in onze maandelijkse Toren van Brabant.

Onder de nieuwe gezichten hebben we Fatima Chantouf en Noor Saraç ontmoet (Linda, bedankt), moeder en dochter in de Arabische taal. Beiden begonnen wat voorzichtig tijdens het (taal)rondje voorstellen maar ze waren als laatste opgestaan van het boeiende tafelgesprek met Ralf Bodelier en Stijn Oosterling. Deze twee wereldwandelaars, de ene een eco-modernistische journalist en de andere een contemplatieve gevangenispastor, hadden bij het Taalrondje afgesproken om te sparren over Ralfs pelgrimstocht naar Jerusalem te voet (ik zie hem gebukt onder de T van Tilburg op de schouder als een soort moderne kruistochtloper). Bij zo’n lange weg komt je een basis EHBO Arabisch goed van pas. Stijn heeft deze weg een keer afgelegd, “hoe verder naar het oosten, hoe royaler je wordt ontvangen.” Ralf was ook bereid om bij het Taalrondje het Ripuarisch te oefenen, het dialect van het Limburgs waarin onze polyglot Frans Timmermans en de Luxemburgse Jean-Claude Juncker blijkbaar met elkaar kunnen praten!

In het Italiaanse kamp werd fotograaf Alessandra Mignardi door Camilla Ramezzano (Wageningen University) en Enrico Parigi (uit Turijn, woont in Oosterhout) bijgestaan. Enrico wilde graag zijn Engels verbeteren (I’m sorry, man, I have to work on my written Dutch) en was de introducé van Hanna Jertz, de Duitse stagiair van het International Center Tilburg (ICT).

In het Spaanse kamp heeft olijfoliekenner Francisca Díaz twee nieuwe cursisten uit haar les Spaans uitgenodigd, Enith de Boer (archeologisch bodemonderzoeker in Den Bosch) en Ard Habraken, uit Loon op Zand (bodem en zand, wie zegt dat taal niet verbindt?). Ard ging los in het Spaans en met grote creativiteit kon hij af en toe de Spaanse woordenschat vernieuwen.
Recidivist Martine Rhebergen heeft lang in het Engels met Noor gepraat en iets minder in het Spaans. Miranda van der Klaauw (Felicidades por los 35 años de Stichting Tilburg-Matagalpa) kwam speciaal uit Culemborg om haar Spaans te delen en te halen. Het is haar eindelijk gelukt om de woensdagavond vrij te houden en ook nog haar vriendin Elsa Romero uit Ecuador mee te nemen. Elsa is tweetalig Spaans en Portugees opgevoed en dus multi-inzetbaar. Linda de Vries en Alie Klein Kranenberg hebben inmiddels de traditie om van tevoren bij Gloria’s Tapa’s enzo en bij Cantinho Do Brasil een hapje te eten. Doe mee, zou ik zeggen, eten en drinken hoort bij een goed gesprek in alle talen.

Gezien het aantal deelnemers gaan we vanaf nu om 19:30 opbouwen. Viu heeft haar best moeten doen om de rij bij de bonnetjes en de badges snel af te werken. Fijn dat de meeste mensen het entreegeld (graag contant betalen) gepast hadden. Oh, ja, tegen 21.00 uur kwam Annebeth Rutte opdagen en ze was weer bereid om Viu met haar komende toetsen mee te helpen.

Afijn, onze dank voor de afmeldingen van Paula de Jong, Cristina Canseco, Raffaela Tibasco, Gerlien Bredero, Sander Neijnens, Theo Smeele (vanuit zijn vakantie in het Baskenland), Carine van Vugt (vanuit haar paradijs op aarde op Sardinië) en Lilian Dixon (‘Sorry, ik zit in West-Africa’). We hebben jullie gemist.

Mocht ik iemand vergeten zijn of een naam mis gespeld hebben, alvast mijn excuses.

Hartelijke groeten.

Ferran Bach @bureaudiptic

Logo Taalrondje.jpeg
What languages are you fluent in? What languages would you like to practise? Join us on the third Wednesday of each month. 
Next date: 20 November 2019, 20.00 – 22.00. Venue: BANK15 in Tilburg. Admission fee: €5 (including one drink ticket).